Kuchnia portugalska

Article: Wino Madera

Madera to wyjątkowa wyspa nie tylko pod względem przepięknych krajobrazów i mnóstwa kwitnących kwiatów. Wyspa słynie również z produkowanego tu, najbardziej znanego obok Porto, portugalskiego wina – Madery. Portugalia | Madera słynie z wyśmienitego wina (by dafeba ) Winnice i zbiory na Maderze Wino produkowane na Maderze pochodzi z winnic w: Funchal, Estreito Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Calheta, Fajă da Ovelha, Ponta do Pargo, Porto Moniz, Ribeira da Janela/Seixal, Săo Vicente, Santana, Boaventura, Porto da Cruz oraz Caniço. Owoce winorośli...

Also labeled: Portugalskie wino, Madera

Article: 5 potraw, których koniecznie musimy skosztować w Portugalii

Portugalia słynie z wyśmienitej kuchni. Potraw, których warto spróbować jest naprawdę wiele i będąc w restauracji często trudno się zdecydować. Które z nich szczególnie warto skosztować? Portugalia | Caldeirada – gulasz rybny (by juantiagues ) Caldeirada Jedną z potraw, którą koniecznie powinniśmy spróbować w Portugalii jest Caldeirada, czyli gulasz rybny. Danie to składa się z kilku rodzajów tłustych i chudych ryb (np. makreli, tuńczyka, dorsza, flądry) oraz ziemniaków. W niektórych przepisach jest też: papryka, pomidory i cebula. Czasem dodaje się też owoce morza, np....

Also labeled: Newsy z Portugalii, Cozido

Article: Sopa de Pedra, czyli zupa z... kamienia

Sztuka kulinarna Portugalii jest w dużym stopniu oparta na zupach. Stanowią one ważny i lubiany element portugalskiej kuchni. Spośród wielu pysznych, wymyślnych, czasem „kolorowych” zup, jak np. zupa zielona caldo verde, na szczególną uwagę zasługuje tzw. zupa z kamienia. To ciekawa pozycja w portugalskich menu. Tym ciekawsza, że wiąże się z nią pewna legenda… Portugalia | Powodzenie zupy z kamienia związane jest z pewną legendą… (by ephemeris ) W samym sercu regionu Ribatejo, w miasteczku Almeirim, znajduje się restauracja „O Toucinho”,...

Article: 10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii

Portugalia słynie z wyśmienitej, bardzo różnorodnej kuchni. Będąc tam, chciałoby się spróbować wszystkiego, ale czasem i budżet, i czas nie pozwalają na to. Poniżej przedstawiamy subiektywną listę potraw, których warto spróbować w Portugalii. Portugalia | Będąc w Portugalii koniecznie powinniśmy spróbować sardynek (by cr01 ) Cozido Kuchnia portugalska słynie wprawdzie z potraw z dodatkiem ryb i owoców morza, ale są też popularne i smacne dania mięsne....

Also labeled: Top 10 Portugalii

Article: Portugalskie pączki malasada

Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed Środą Popielcową. Bezkarnie objadają się więc słodyczami kilka dni później niż my, chociaż tradycyjne portugalskie pączki malasada cieszą się powodzeniem przez cały rok. I to nie tylko w Portugalii! Portugalia | Tradycyjne pączki malasada nie mają dziurki ani nadzienia, a ich kształt jest nieregularny (by joyosity )

Article: Słodkości z Algarve

Algarve ze swoimi skalistymi wybrzeżami i długimi, piaszczystymi plażami jest nie tylko centrum portugalskiej turystyki, ale także prawdziwym królestwem słodyczy. Portugalia | Pastelaria w jednym z portugalskich miast - tak trudno oprzeć się pokusie (by aoifejohanna) Słodki raj dla podniebienia znajdziemy przede wszystkim w tutejszych cukierniach, zwanych pastelaria. Różne zakątki Portugalii słyną ze swoich wypieków, najbardziej znane są chyba jednak...

Article: Boże Narodzenie w Portugalii

Boże Narodzenie w Portugalii obchodzi się bardzo podobnie jak w Polsce. To uroczyste święto jest okazją do spotkań w gronie najbliższych, wspólnego śpiewania kolęd i przeżywania radości z okazji narodzin Pana. Portugalia | Arvore do Natal, czyli tradycyjnie przystrojona, portugalska choinka (by ektogamat ) W wigilijny wieczór, czyli Véspera do Natal spotykają się całe rodziny, których członkowie zjeżdżają się z najodleglejszych zakątków kraju. Celebrują wszelkie radosne tradycje i...

Article: Święto Kasztanów

Każdego roku 11 listopada w Portugalii swoje święto obchodzą kasztany. Są one bardzo popularne w tym kraju, bywają nawet uprawiane. Festa da Castanha to przede wszystkim wszechobecne pieczone kasztany popijane młodym winem oraz tradycyjnym lekkim alkoholem portugalskim – água-pé. Portugalia | Kasztany można przyrządzać na wiele sposobów, najbardziej popularne w Portugalii są te pieczone (by mararie ) Święto kasztanów, obchodzone w dniu...

Article: Zielona zupa - Caldo verde

Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii. Podawana jest podczas każdej większej uroczystości. Portugalia | Zupa Caldo verde (by wagnertamanaha ) Caldo verde przyrządza się z warzyw, głównie ziemniaków i kapusty lub jarmużu. Tę wyśmienitą zupę można zakupić niemal w każdej portugalskiej restauracji. Można ją także przyrządzić samemu w domu. Potrzebne nam będą: 500 gram ziemniaków 1 pęczek jarmużu lub 500 gram kapusty włoskiej 100 gram posiekanej cebuli 200 gram kiełbasy wędzonej Oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1...

Also labeled: Przewodnik po Portugalii

Article: Portugalskie sery

Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do dań głównych, ale także jako przystawki i przekąski. Portugalskie sery produkowane są według tradycyjnych przepisów, mają niepowtarzalny smak, konsystencję i zapach. Portugalia | Sery Queijo de Nisa (by fortes ) Serra da Estrela Najlepszym serem w Portugalii jest Serra da Estrela, wytwarzany z zsiadłego mleka owczego w miesiącach od listopada do marca. Dojrzewa zwykle 30 dni w jaskiniach. Ser jest biały o kremowym smaku i półmiękkiej konsystencji, skórka natomiast jest żółta...

Also labeled: Sery

Article: Ciasta i desery

Słodkie desery są niezwykle ważnym elementem w portugalskiej kuchni, bo mieszkańcy tego kraju po prostu kochają słodycze! A jak powiedzieć po portugalsku: kocham słodycze? To nie takie trudne: Eu amo doces. Portugalia | Śmietankowe bułeczki z Lizbony (by u-suke) „Deser” to po portugalsku: sobremesa. Na portugalskich stołach, tuż po daniu głównym, rozpoczynają swe królowanie przeróżne ciasta, ciasteczka, gęste, słodkie śmietany, budynie i musy. Do popularnych deserowych przekąsek należą też świeże owoce: ananasy, pomarańcze,...

Also labeled: Ciasta i desery, Portugalia

Article: Cozido

Nie od dziś wiadomo, że Portugalczycy lubią zjeść nie tylko smacznie i zdrowo, ale też pożywnie. Jednym z najpopularniejszych portugalskich dań jest cozido, czyli gulasz z kociołka. Portugalia | Cozido można skosztować w wielu portugalskich restauracjach (by lpestrela ) Cozido jest potrawą, do której dodaje się wiele rodzajów mięs. Znajdziemy tu kawałki mięsa drobiowego, wieprzowego oraz wołowego, w tym także wędliny i kiełbasy, np. farinheirę czy chouriço. Niech nas nie...

Also labeled: Cozido

Article: Portugalskie wino

Już w samej nazwie kraju kryje się rdzeń „porto”, będący jednocześnie nazwą najwspanialszego i najbardziej popularnego z portugalskich win. Portugalia | Portugalska winnica (by andrerib) Ten doskonały trunek powstaje w wielkich składach zwanych: armazém, ulokowanych wzdłuż rzeki Douro, ok. 100 km na wschód od miasta noszącego tę samą nazwę – Porto, a szczegóły jego receptury do dziś pozostają ściśle strzeżoną tajemnicą.

Also labeled: Portugalia, Portugalskie wino

Article: Bacalhau á bras

Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest to znakomita potrawa, którą będziemy mogli skosztować niemal w każdej restauracji lub przyrządzić samemu w domu. Portugalia | Bacalhau á bras przygotowuje się z suszonego dorsza i ziemniaków (by jlastras ) Bacalhau, czyli suszony dorsz, często jest zastępowany innymi rybami, np. zwykłymi filetami dorsza. Przepis na Bacalhau á bras: 20 dag...

Also labeled: Bacalhau

Article: Sardynki – smaczny symbol Portugalii

Kulinarnym symbolem Portugalii bez wątpienia są sardynki. Serwowane w każdej restauracji, sprzedawane w sklepach, grillowane na placach. Dlaczego są tak popularne? Portugalia | Sardynki to narodowy przysmak Portugalczyków (by jmenj ) Jak wyglądają i gdzie żyją sardynki? Sardynka europejska, nazywana też sardynką atlantycką lub po prostu sardynką jest gatunkiem ryb występującym w Morzu Śródziemnym i Oceanie Atlantyckim, u wybrzeży  Portugalii, Francji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Sardynki mają zielony lub niebieski...

Also labeled: Sardynki

Article: Portugalska oliwa z oliwek

Bez czego nie mogą obejść się tradycyjne portugalskie potrawy? Oczywiście bez znakomitej oliwy z oliwek posiadającej wiele walorów smakowych i zdrowotnych. Portugalia | Oliwki można kupić na wagę, w słoikach lub pakowane próżniowo (by trishhhh ) Drzewa oliwne Drzewa oliwne rosną w południowej Europie i Azji, Afryce oraz Australii, znane są nam od około 5000 lat.  Pierwszych owoców można doczekać w wieku 3-5 lat, ale najwięcej zbiorów można spodziewać się po około 30 latach. Drzewa oliwne mogą żyć...

Also labeled: Oliwa z oliwek

Article: Portugalia i warzywa

Portugalczycy uwielbiają ryby (zwłaszcza dorsze i sardynki) oraz mięso wieprzowe. Duże znaczenie w kuchni odgrywają jednak też warzywa, są nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych potraw. Portugalia | W Portugalii zawsze zaopatrzymy się w świeże i pachnące warzywa (by futureshape ) Kapusta jest chyba jednym z tych warzyw, które najmniej kojarzą się z Portugalią. A jednak! Portugalczycy ją uwielbiają. Couve galega, odmiana o miękkich liściach pojawia się w tradycyjnej...

Also labeled: Warzywa

Article: Kuchnia portugalska

Cechą indywidualną kuchni portugalskiej jest bardzo swobodne dobieranie i łączenie poszczególnych składników. Nie powinno zdziwić nas danie mięsno-rybne czy też użycie owoców i warzyw w charakterze przyprawy. Portugalia | Portugalskie sardynki (by juantiagues) Polacy wydają się mistrzami w przyrządzaniu przeróżnych dań z kapusty, Portugalczycy z kolei znają aż 365 sposobów na podanie suszonego dorsza, jak widać – kulinarna wyobraźnia poszczególnych narodów jest niedościgniona.

Article: Festiwal wina (26 sierpnia – 2 września 2012 )

Wybierają się do Portugalii pod koniec sierpnia, w planie wycieczki koniecznie musimy uwzględnić Maderę. Odbywający się tu na przełomie sierpnia i września Festiwal Wina (Festa do Vinho da Madera) to niepowtarzalna okazja do zapoznania się z portugalskim folklorem i tradycjami winiarskimi oraz szansa na zgłębienie tajemnicy powstawania „napoju bogów” z tego regionu. Portugalia | Za sprawą gleb wulkanicznych, mimo niedużej powierzchni plantacji, winne grona znajdują na Maderze doskonałe...

Article: Najtaniej zjesz w Portugalii!

Choć wycieczki do Portugalii w ofercie biur podróży nie należą do najtańszych (zwykle wyprzedza je Egipt i Grecja), to – jeśli już decydujemy się na wyjazd w te strony – ceny w portugalskich restauracjach z pewnością będą dla nas miłym zaskoczeniem. Portugalia | Portugalskie kurorty pozytywnie zaskoczą nas cenami w restauracjach (by cr01 ) Pod tym względem Portugalia prześciga inne popularne kierunki turystyczne w Europie. Te interesujące dane prezentuje sporządzany co roku brytyjski raport...