Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest to znakomita potrawa, którą będziemy mogli skosztować niemal w każdej restauracji lub przyrządzić samemu w domu.

Portugalia | Bacalhau á bras przygotowuje się z suszonego dorsza i ziemniaków
Portugalia | Bacalhau á bras przygotowuje się z suszonego dorsza i ziemniaków (by jlastras )

Bacalhau, czyli suszony dorsz, często jest zastępowany innymi rybami, np. zwykłymi filetami dorsza.

Przepis na Bacalhau á bras:

  • 20 dag suszonego dorsza lub kawałków fileta,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Natka pietruszki,
  • Oliwa z oliwek,
  • Przyprawy: sól i pieprz.

Jeśli danie przygotowujemy z bacalhau, musimy pamiętać by wcześniej przez ok. 10 godzin moczyć go w wodzie. Warto kilka razy ją zmienić, wtedy dorsz nie będzie taki słony.

Pokrojony czosnek podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy go i na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w cienkie paski ziemniaki (mogą być również potarkowane na dużych oczkach). Dusimy je przez 15 minut, następnie dodajemy pokrojonego na kawałki dorsza, podsmażony czosnek, pietruszkę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Po 5 minutach dodajemy rozbełtane jajko i podgrzewamy pod przykryciem, aż jajko się zetnie.

Bacalhau á bras podaje się na ciepło, z dodatkiem oliwek, pomidorów lub sałaty.

Portugalia | Bacalhau - suszony dorsz
Portugalia | Bacalhau - suszony dorsz (by joschmaltz )

Źródło przepisu: docelowo.pl