Słodkie desery są niezwykle ważnym elementem w portugalskiej kuchni, bo mieszkańcy tego kraju po prostu kochają słodycze! A jak powiedzieć po portugalsku: kocham słodycze? To nie takie trudne: Eu amo doces.

Portugalia | Śmietankowe bułeczki z Lizbony
Portugalia | Śmietankowe bułeczki z Lizbony (by u-suke)

„Deser” to po portugalsku: sobremesa. Na portugalskich stołach, tuż po daniu głównym, rozpoczynają swe królowanie przeróżne ciasta, ciasteczka, gęste, słodkie śmietany, budynie i musy. Do popularnych deserowych przekąsek należą też świeże owoce: ananasy, pomarańcze, wiśnie, winogrona i truskawki.

Ze wspaniałych słodyczy słynie przede wszystkim Lizbona. Grzechem byłoby nie spróbować tutejszych pastéis de Belém (Belém to jedna z dzielnic Lizbony), czyli tradycyjnych ciasteczek z budyniem. Przybierają one zwykle postać małej tarty ze słodkim wnętrzem, posypanej cukrem i cynamonem. Idealna babeczka ma kruche ciasto i jeszcze ciepły, rozpływający się w ustach, krem.

Powszechnie uważa się, że wypieki te powstały już na przełomie XVII/XVIII w., a autorkami przepisu były zakonnice z Klasztoru Hieronimitów w lizbońskiej dzielnicy Belém.

Portugalia | Stoliczku nakryj się! - świąteczny festyn w Ericeira
Portugalia | Stoliczku nakryj się! - świąteczny festyn w Ericeira (by ricardo)

Jeden ze znanych prozaików pisał: „Lizbona jest miastem słodyczy, tak jak Paryż jest miastem intelektu. Paryż wymyśla idee, a Lizbona ciasteczka...”. (Eça de Queiros, Osy)

Aby słowom pisarza stała się zadość, spróbujmy przygotować w zaciszu naszych polskich kuchni typowo portugalski deser o wdzięcznej nazwie:

„Czekając na męża” (ESPERA MARIDO)

Na początku należy wsypać 25 dag cukru do ½ szklanki wody. Mieszaninę gotuje się na małym ogniu aż do uzyskania rzadkiego lukru, następnie odkłada do ochłodzenia. Kolejnym krokiem w przygotowaniu deseru jest dokładne ubicie sześciu jaj i połączenie ich ze schłodzonym lukrem. Masę należy ponownie postawić na małym ogniu i ubijać aż zacznie rosnąć. Gotowy krem wylewa się na półmisek i podaje na zimno lub ciepło posypując cynamonem.

Smacznego!