Nie od dziś wiadomo, że Portugalczycy lubią zjeść nie tylko smacznie i zdrowo, ale też pożywnie. Jednym z najpopularniejszych portugalskich dań jest cozido, czyli gulasz z kociołka.

Portugalia | Cozido można skosztować w wielu portugalskich restauracjach
Portugalia | Cozido można skosztować w wielu portugalskich restauracjach (by lpestrela )

Cozido jest potrawą, do której dodaje się wiele rodzajów mięs. Znajdziemy tu kawałki mięsa drobiowego, wieprzowego oraz wołowego, w tym także wędliny i kiełbasy, np. farinheirę czy chouriço. Niech nas nie zdziwi, jeśli w swojej porcji dostrzeżemy kawałek świńskiego ucha czy ozora.

Cozido to nie tylko mięso, ale oczywiście również warzywa. Do tej wyśmienitej potrawy dodaje się zwykle kapustę, marchew, ziemniaki i rzepę. Obowiązkowe są również liczne zioła, cebula oraz czosnek. Często dolewa się oliwy z oliwek i czerwonego wina.

Całość gotuje się w kociołku do momentu aż wszystkie składniki zmiękną, zwykle trwa to około 1,5 h.

Jest to idealne danie na mroźne, zimowe wieczory. Podaje się je z dodatkiem ryżu, fasoli lub chleba.

Cozido można skosztować w wielu portugalskich restauracjach, ale te najsłynniejsze pochodzą z wyspy Sao Miguel.

Portugalia | Cozido - jedno z najpopularniejszych portugalskich dań
Portugalia | Cozido - jedno z najpopularniejszych portugalskich dań (by anacik )