Już w samej nazwie kraju kryje się rdzeń „porto”, będący jednocześnie nazwą najwspanialszego i najbardziej popularnego z portugalskich win.

Portugalia | Portugalska winnica
Portugalia | Portugalska winnica (by andrerib)

Ten doskonały trunek powstaje w wielkich składach zwanych: armazém, ulokowanych wzdłuż rzeki Douro, ok. 100 km na wschód od miasta noszącego tę samą nazwę – Porto, a szczegóły jego receptury do dziś pozostają ściśle strzeżoną tajemnicą.

Kolory porto zmieniają się „od mocnego, wpadającego w fiolet rubinu, po bladożółty topaz”.

Wyróżnia się cztery gatunki porto, przy czym każda z jego odmian dostępna jest w wersji wytrawnej (sêcos), półwytrawnej (adamados), półsłodkiej (adocidados) i słodkiej (doces).

Do najbardziej znanych gatunków porto należą: porto brunatne (Tawny Port) i rubinowe (Ruby Port). Istnieje także ekskluzywna linia tych win zwana Novidade. Przyjrzyjmy się bliżej jednemu z etapów produkcji tego trunku:

„Kosze winogron opróżnia się do wyciętych w granicie prostokątnych kadzi (...) Podwinąwszy nogawki spodni mężczyźni wchodzą do kadzi, stają w krąg, chwytają się za ramiona i rozpoczynają powolny, niezgrabny taniec, w rytm monotonnych treści” (Janina Pałęcka, Oskar Sobański, Porto, sardynka i fado. Kuchnia portugalska, Warszawa 1990).

Portugalia | Porto - im starsze tym lepsze
Portugalia | Porto - im starsze tym lepsze (by enrique3300)

Świat portugalskich win nie kończy się oczywiście na porto. W środkowej Portugalii powstaje np. Dão zaś na północ od Lizbony – Torres-Vedras i Cartaxo.

Miano najlepszego czerwonego wina zyskało pachnące fiołkami Colares, pochodzące z parafii o tej samej nazwie. Największą renomą pośród win białych cieszy się z kolei Bucelas.

Jeżeli ktoś jest miłośnikiem niekonwencjonalnych rozwiązań, koniecznie powinien spróbować „zielonych” (zieleń odnosi się do ich niedojrzałości, nie zaś do koloru) win produkowanych w prowincji Minho.

Portugalia | Smakosz wina z Sintry
Portugalia | Smakosz wina z Sintry (by pedrosimoes7)