Madera to wyjątkowa wyspa nie tylko pod względem przepięknych krajobrazów i mnóstwa kwitnących kwiatów. Wyspa słynie również z produkowanego tu, najbardziej znanego obok Porto, portugalskiego wina – Madery.

Portugalia | Madera słynie z wyśmienitego wina
Portugalia | Madera słynie z wyśmienitego wina (by dafeba )

Winnice i zbiory na Maderze

Wino produkowane na Maderze pochodzi z winnic w: Funchal, Estreito Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Calheta, Fajă da Ovelha, Ponta do Pargo, Porto Moniz, Ribeira da Janela/Seixal, Săo Vicente, Santana, Boaventura, Porto da Cruz oraz Caniço.

Owoce winorośli zbierane są na Maderze już na początku sierpnia. Dojrzewają wtedy słodkie odmiany Malmsey i Bual. Późniejsze odmiany Verdelho i Sercial, które rosną w wyższych partiach gór, zbierane są w połowie września.

Produkcja wina

Produkcja wina Madera to przeszło 300 lat tradycji. Proces produkcji tego wyjątkowego trunku składa się z kilku etapów. Najpierw wino poddawane jest procesowi fermentacji i wzmocnienia alkoholem. Następnie wino przetrzymywane jest przez kilka miesięcy w specjalnym pomieszczeniu, w dębowych beczkach w temperaturze powyżej 40° C. Proces ten nazywa się estufagem. Ostatnim etapem produkcji jest proces dojrzewania w dębowych beczkach w specjalnie podgrzewanych pomieszczeniach o temperaturze 30-40° C.

Historia powstanie wina wiąże się z czystym przypadkiem. A mianowicie wracający z dalekich wypraw portugalscy marynarze zauważyli, że wino, które zostawało w beczkach po zakończeniu wyprawy, jest jeszcze wyborniejsze w smaku. W ten sposób odkryto, że pod wpływem wysokiej temperatury Madera zyskuje swój niepowtarzalny aromat i smak.

Portugalia | Im wino jest dłużej przechowywane tym jest droższe
Portugalia | Im wino jest dłużej przechowywane tym jest droższe (by portobayevents )

Odmiany i jakość

Wino Madera produkowane jest obecnie z czterech podstawowych odmian winorośli. Ich nazwy odpowiadają typom wina. Sercial to wino wytrawne, o jasnozłotej barwie, Vredelho to półwytrawna odmiana o barwie bursztynowej, Boal jest jasnobrązowym, półsłodkim winem, a Malvasia ciemnym, słodkim i aromatycznym. Wina dzielone są również pod względem jakości czyli okresu zbiorów. Wyróżnia się wino Finest –  minimum trzyletnie, Reserve – pięcioletnie, Special Reserve – dziesięcioletnie oraz piętnastoletnie – Extra Reserve. Tak jak w przypadku wielu alkoholi cena za butelkę wina Madera uzależniona jest od czasu jego przechowywania, im dłużej, tym wino jest droższe.

Portugalia | Produkcja wina Madera to przeszło 300 lat tradycji
Portugalia | Produkcja wina Madera to przeszło 300 lat tradycji (by paulmannix )

Jak smakuje Madera?

Smak wina determinuje odmiana winorośli z jakiej zostało wyprodukowane.

  • Sercial to jasne wino, o ostrym zapachu i smaku z lekkim posmakiem dojrzałego parmezanu. Jest idealny jako aperitif.
  • Verdelho ma bursztynowy kolor i lekko orzechowy i kwaskowy posmak.
  • Bual jest ciemniejszy od poprzedniego wina, mocno aromatyczny, z wyczuwalnym smakiem karmelu, czekolady.
  • Malvasia to ciężkie, słodkie i ciemne wino o wyczuwalnym smaku palonego karmelu.

Gdzie kupić wino Madera

Na wyspie w wielu miejscach można spróbować i zakupić wino Madera, a także wiele innych alkoholi jak likiery czy trunek o nazwie poncha. Podczas wizyty na wyspie warto odwiedzić Adegas de São Francisco, czyli skład win św. Franciszka, gdzie można odkryć tajniki produkcji oraz skosztować wina.

Portugalia | Smak wina determinuje odmiana winorośli z jakiej zostało wyprodukowane
Portugalia | Smak wina determinuje odmiana winorośli z jakiej zostało wyprodukowane (by Lucy Harper )